Świeca, jako źródło światła oraz ciepła znana jest ludzkości od wieków. Współcześnie do jej produkcji wykorzystuje się przede wszystkim parafinę oraz różnego rodzaju woski, np. sojowy. Zanim jednak powstały współcześnie znane nam świece ludzie wytwarzali je z wielu surowców.
Rodzaj surowców używanych w przeszłości do produkcji świec w dużym stopniu zależał od regionu geograficznego. Jednym z tych, który dostępny był niemal wszędzie był łój zwierzęcy. Można go było wykonać z odpadków pochodzenia zwierzęcego i dzięki temu świece z łoju były bardzo powszechne. Ich właściwości palne oraz zapachowe pozostawiały jednak wiele do życzenia. Kolejnym z powszechnie stosowanych surowców był wosk pszczeli. Stosowany on jest z resztą do dnia dzisiejszego. Świece z niego wykonane palą się długi wydzielają przyjemny zapach. Tak jak kiedyś, również i dziś surowiec ten posiada wysoką cenę. W dawnych czasach, jako świece służyły również niektóre gatunki … ryb. Przykładem jest Olakon, którego wytopiony tłuszcz używany był do produkcji świec. Ale w naszym kraju również wykorzystywano ryby, jako źródło światła. Rolę tę pełnił piskorz. Według starych zapisów mieszkańcy dzisiejszych Mazur suszyli piskorza po czym podpalali, jak świecę. Zgromadzony w ciele ryby tłuszcz palił się i dawał światło. Dziś ryba ta jest objęta ochroną, więc wykorzystanie jej jako świecy groziłoby poważnymi konsekwencjami.